luni, 6 august 2007

In vizita la varul Totev

Dobar den! Buna ziua! Limba bulgara este o adevarata provocare pentru noi, ginte latina cu sange clasic. Dar pentru impatimitii de limbi straine (persoanele de fata se includ), este o placere deoarece nu seamana cu nimic din ce am auzit pana acum (mda...oare cum o fi limba vorbita de nativii din Hawaii sau Australia?).

Oricum ar fi, azi o sa va povestesc despre primii pasi in Bulgaria. Da, stiu, multi au fost recent, altii acum mai bine de 20 de ani dar eu am fost prima data si a fost intr-adevar altceva.
Obisnuita cu conditiile de la noi, imaginea orasului Ruse a fost una normala, condimentata cu emotiile primei vizite. Oameni normali, muzica occidentala (nu se putea altfel), saraci care cer de pomana, vanzatoare tupeiste (si usor agresive), o Dunare nu atat de diferita fata de a noastra, o atmosfera plictisita dar normala pentru o zi de sambata.

Drumul pana acolo e simplu - pe Soseaua Giurgiului (reparata binisor) vreo ora si un pic, vama rapid, vreo 200 de mii taxa noastra la pod (frumos pod, apropo), 10 euro la ei taxa de intrare (12 leva), drumuri cu restrictii de viteza, peisaje usor salbatice, indicatoare mult mai explicite decat ale noastre, Metro identic cu al nostru, mai ieftin ce-i drept, dar ii lipsesc produse care la noi se gasesc...un comentariu fata de anumite elemente inferioare ale societatii - un scandal provocat de un individ, nu dau nume nici rasa, dar se intelege; se explica si atitudinea reticenta a forurilor inalte fata de ei si de noi ca natie...atitudinea in general sfidatoare a romanului care de-abia asteapta sa isi etaleze euroii in fata bulgarului care moare de foame dupa ce munceste 12 ore...nici nu ma mira ca sunt reticenti fata de noi

Am intalnit si exemple bune - un taximetrist care ne-a condus inspre centru - amabil dar distant dar nu conteaza foarte mult, o ospatarita (singurul restaurant ok din cate am vazut e Happy, chiar in centru, un pic mai sus de monumentul lor in cinstea eroilor Razboiului de Independenta) - e o constructie faina, cu doi lei, unul care rupe lanturile sclaviei si altul care calca in picioare semiluna otomana...si cate TIR-uri turcesti trec prin Bulgaria...

Meniul la Happy in limba romana a fost o surpriza placuta iar mancarea foarte buna, nu a costat o avere, vreo 30 de leva (daca 1 euro era 1,94 leva..) in rest pe straduta principala magazine peste magazine (nu am avut timp de toate dar sunt ok...panica e destul de palpabila cand ne vad intrand), e unul cu geci de piele superbe dar "madam, nimnojo(cam asa a pronuntat) - nu a putut sa fie mai romanca..asta e...la prochaine fois perhaps yes no? Am gasit si niste blugi frumosi...incaltamintea cam ciudata, adica de fapt, foarte romaneasca...dar halva la conserva nu am vazut in viata mea hehehe am si cumparat, e foarte buna!

Per total, a meritat "zborul" pana acolo. Atentie doar la restrictiile de viteza - vajnica politie romana a facut cercetari si a investit o groaza de bani si a acceptat faptul ca in vichend lumea o mai calca pe la 90-100, 100 si ceva in localitati. Centura de siguranta sa fie pusa preventiv, nu se stie niciodata cand gasiti un aparator al ordinii si armoniei traficului pus pe...politie!
Inca ceva: bani mici la voi, indiferent daca sunteti in Romania sau in Bulgaria - in general nu prea au bancnote mari.

Asa ca, dragilor si dragelor, in orice sambata vreti voi, urcati-va in masina si mereti in Bulgaria, merita. Mai schimbati aerul nitel. Si o ultima recomandare: o harta buna si invatati cateva cuvinte in bulgareste. Motivul: asa cum noi ne extaziem de americanul care spune cu accent saxono-colonial "Bona dziua!" asa se bucura si ei cand aud un "Dobar den!"

Un comentariu:

  1. Frumoasa incursiune pe teritoriul fratilor nostri bulgari! Totusi, bulgara este o limba slava ce face parte din familia, imensa de altfel, a limbilor indo-europene. Deja vizualizez grupuri... grupulete de nativi din Hawaii sau Australia cu parul maciuca in cap la ideeeea asemanarii fonetice dintre ei si bulgari. Sau, mai stii? Poate chiar le place. N-ar fi rau sa fim intampinati la Ruse cu "aloha" sau sa primesti o ghirlanda de flori in jurul gatului pe Molokai acompaniata de un suav " Dobar den!". Cred ca toate astea ar putea intra lejer intr-un capitol intitulat "efectele globalizarii". Felicitari pentru destinatia aleasa si succes in planificarea unei calatorii catre Maui, in scopuri pur stiintifice, bineinteles!

    RăspundețiȘtergere